13. října 2014

Černá sobota hronovského volejbalu

Pátek 10. 10. 2014 # 1. liga – ženy:

VK Hronov – Moravská Slávia Brno 3:2 (14,-12,-27,22,9) 

Po neúspěšném tažení v Opavě čekal první domácí zápas sezóny s premiantem loňského ročníku B-skupiny 1. ligy. Ani on však nevstoupil dobře do nového ročníku, když doma podlehl překvapivě Břeclavi. Hronov již potřeboval vylepšit své bodové konto, ale v týdnu jej postihla další těžká rána, když se zranila klíčová hráčka Tučková. Aby nebylo ještě všem nepříznivým zvěstem konec, tak onemocněla nahrávačka Cejnarová a zdravotní problémy dostihly Mackovou, ta byla ale na lavičce připravena zasáhnout do hry. Ševců se nadále potýká s problémy s ramenem, ale za dané situace nastoupit musela. Základní sestava nabrala této podoby: Kultová na nahrávce, Lipovská na univerzálu, Stamíková s Ševců na smeči, Klimšová s Kukrálovou na bloku, libero Fulková. Hosté však v první sadě byly ještě zřejmě myšlenkami na cestě a jejich přihrávka se nedokázala popasovat s netradičně kvalitním hronovským servisem. Přesto se moravankám ještě podařilo stáhnout na 15:12, ale plachta Ševců z podání a těžké problémy útoku hostí způsobily, že se skóre zastavilo až na jednoznačných 24:12. Druhá sada byla věrnou kopií té první, ovšem zrcadlově opačná. Na přihrávce se zhroutil Hronov, který si vzpomněl na opavský výkon, a naděje svitla pouze v úvodu po snížení z 0:4 na 3:6. Pak už skóre hrozivě narůstalo na brněnské straně a zle žalovalo na katastrofální hronovskou přihrávku. Kolapsu nezabránilo ani střídání Mackové za Staníkovou a Huškové za Ševců. Do třetí sady se přesunula na blok Hušková, kde nahradila Klimšovou. Ostatní pozice zůstaly netknuty. Úvodní kvalitní servisové představení Kultové přineslo nadějné vedení 3:0, aby záhy bylo po špatné přihrávce srovnáno. V podobných vlnách se pokračovalo – 8:6, 10:13 a opět při skvělém podání Kultové 14:13. Brno výborným servisem odskočilo na téměř beznadějných 17:21, ale výborně podávající Lipovská přispěla ke srovnání a rozjela se infarktová koncovka. V ní sice domácí výborně útočily a odvracely jeden setbol za druhým, ale kupily jednu chybu za druhou při přípravě útoku, čímž se připravily o výhru. Logickým vyústěním byla prohra a silná bouře na lavičce v mezisetové přestávce. Po ní přišla na servis Kultová a její eskapádu zastavily hosté až za stavu 6:0. Ani to však nestačilo a moravanky nadále trápily hronovskou přihrávku, z čehož vytěžily postupně až srovnání skóre (19:19). Koncovku však výborně zvládla do té doby lehce tápající Staníková a rozehrála se k výbornému výkonu. Doslova vydřený bod byl na světě a šlo se do rozhodujícího tie-breaku. V něm po vyrovnaném úvodu s mírným hronovským vedením přišla klíčová šňůra při podání vynikající Lipovské a vedení 11:4. To už bylo na brňanky příliš silné kafe. Hronov si tak v oslabené sestavě připsal bonusový druhý bod. Za příkladnou bojovnost i přes nepříznivý průběh si zaslouží pochvalu všechny hráčky.

Sobota 11. 10. 2014 # 1. liga – ženy: 

VK Hronov – Moravská Slávia Brno 2:3 (23,-21,18,-21,-14) 

Odvetu Hronov zahájil ve vítězné sestavě z minulého utkání: Kultová na nahrávce, Lipovská na postu univerzální hráčky, Staníková a Ševců na smeči, Hušková s Kukrálovou na smeči, Fulková libero. A od úvodu podávala děvčata koncentrovaný a vyváženější výkon než v předešlém duelu. Výsledkem bylo až 4bodové vedení, které však hosté především díky vynikající univerzálce Kotounové nepříjemně stahovaly. Komplikace přišly tradičně na přihrávce, nicméně po time-outu domácích za těsného vedení 24:23 přišlo osvobozující zkažené podání hostující hráčky. Do druhé sady Hronovačky doslova vlétly a své soupeřky kvalitním podáním a slušnou přípravou útoku doslova válcovaly. Ty těžce oddychovaly při první technické pauze za stavu 8:3. Poté však následovala již bohužel klasická černá přihrávací šňůra Hronova při servisu brněnské Hejlové a rychle bylo vše jinak (9:14). Za tohoto stavu nahradily Cejnarová na nahrávce Kultovou. Hronovačky začaly kousat, ale stačilo to pouze několikrát na stažení na pouhý jeden bodík. V koncovce však nastal tradiční zmar a na sety bylo srovnáno. V tom třetím však hronovské soukolí znovu obživlo a zrodilo se z toho několikabodové vedení podpořené zlepšeným podáním. Sice výsledková houpačka nadále trvala, ale soupeř nakonec dotahoval marně a domácí si bezpečné vedení pohlídaly až do samého konce. I čtvrtá sada se dlouho vyvíjela pro Hronov nadějně. Při kvalitním podání Kukrálové se skóre vyhouplo na 11:7. Odpověď Brna na sebe nenechala dlouho čekat a záhy to bylo 11:10. Přišla ale hronovská chvíle slávy a k druhé technické pauze se šlo za příznivých 16:12. Po ni bylo znovu vše jinak, notorické problémy hronovské přihrávky a následky v podobě nekvalitního a nepřipraveného útoku vyvolaly time-out trenéra Ševců za nerozhodného stavu 16:16. Po něm šel znovu vpřed Hronov, ale zblokovaný útok jinak vynikající Kukrálové znamenal místo zvýšení na 22:20 srovnání na 21:21. A poté přinesly koncovku Hronovačky svým soupeřkám doslova na zlatém podnose, když bohorovně nechaly přistát dvě podání ve svém poli a po dalších chybách na příjmu se šlo do nepříjemného tie-breaku. I vněm podání Cejnarové vyneslo domácím vedení 3:0, které bylo ale rychle srovnáno, když domácí hráčky nedokázaly zpacifikovat vynikající útok hostující Kotounové. Odskočení na 9:6 bylo dalším chvilkovým hronovským zábleskem, jenž byl rychle udušen brněnským drtivým náporem. Hosté totiž dokázaly ubránit v té chvíli jedinou hronovskou zbraň, kterou byl útok středem sítě a získat jasné vedení 10:14. Proti ještě byla Kukrálová, která po kvalitním bloku přidala několik těžkých podání a tím zařídila zmrtvýchvstání na 14:14. Závěrečné výměny však Hronov znovu nezvládl a zbyly mu tak pouze oči pro pláč. Ztráta druhého duelu, který byl rozehrán na tříbodové vítězství, by mohla v konečném účtování mrzet. Vrásky na hronovských tvářích nabraly jasnější kontury.

Výsledky 3. a 4. kola 1. ligy žen – skupina B: 

  • Střešovice A – Břeclav 3:0, 3:0 
  • H.Brod – Opava 3:1, 3:1 

Tabulka po 4. kole:

p.družstvoutkáníV3V2P1P0setymíčebody
1.TJ Tatran Střešovice4400012:2339:27512
2.SCM-ČVS-KKY312009:5311:2727
3.TJ Jiskra Havlíčkův Brod5201210:11448:4577
4.SK p.e.m.a. Opava5111210:12456:4876
5.TJ Lokomotiva Břeclav411026:9324:3355
6.VK Hronov401218:11398:4124
7.VK Moravská Slávia Brno501229:14480:5184


11. 10. 2014 # 2. liga – muži:

VK Hronov – VK TAMBOR Dvůr Králové  2:3 (17,-25,21,-19,-10); 0:3 (-24,-23,-16)

Dojmy z prvních utkání byly u obou týmů zcela rozdílné. Zatímco Dvůr sehrál dva vyrovnané zápasy s loňským suverénem soutěže Hrotovicemi a vytěžil z nich 3 body, Hronov v Praze jen paběrkoval. Do sestavy se mu vrátili Staník a Pelda, nicméně výsledek hostí z ligové ouvertury varoval. V první sadě však základní hronovská sestava Martinec na nahrávce, Jiránek univerzál, smečaři Staník a Vaculík, blokaři Andrys a Jakl, libero Biško kontrolovala s přehledem situaci. Důrazným útokem a poměrně kvalitní obranou navyšovala postupně náskok 8:6, 13:9 a 16:12 při prvním technickém oddechu. Jiránkův skákaný servis posunul skóre již na 18:12 a zajistil definitivně klid do konce sady. V té druhé byli ale stále vpředu o 2 body hosté. Domácí manko dohnali až za stavu 15:15. Vyrovnaně se hrálo až do konce, poprvé Hronov posunul do dvoubodového vedení Vaculík (22:20) a přinutil Dvůr k oddechu. Náskok vzal za své až při setbolu za stavu 24:23, kdy špatná hronovská přihrávka znamenala vyrovnání. V dramatickém vyvrcholení dvojice rozhodčích přehlédla nejprve dvorské teče na síti, a když Staníkův útok skončil na bloku, bylo srovnáno na 1:1. Vyrovnaná bitva pokračovala i v třetím dějství, až Staníkův servis posunul Hronováky do dvoubodového náskoku (15:13). Pak se skóre rozhoupalo, na vedení 17:14 domácích odpověděli hosté srovnáním na 17:17, aby po fantastickém obranném zákroku Vaculíka v poli šli hronovští do vedení 20:18. Ti už koncovku zvládli s přehledem a Staníkovo eso sadu ukončilo. Do 4. setu Hronov doslova vlétl a rychle se vzdálil na 4:0. Hosté po time-outu kontrovali srovnáním na 5:5 a přišel oddech domácích. Ti však nadále udávali tón dění na hřišti a po Andrysově úspěšném útoku středem sítě šli do nadějného vedení 17:13. Zdálo se být rozhodnuto, ale na Hronov přišla v nejnevhodnější moment slabší chvilka a vše rychle pozbyl (17:18, 18:21). Sommer nahradil Vaculíka, při 19:23 Pelda Martince, ale na dvorské jízdě to nic nezměnilo. Do tie-breaku šla znovu zahajovací sestava v hronovských dresech, rozvášnění hosté však dál tlačili na pilu (1:4) a uklidnit situaci se pokusil trenér Daněk time-outem. Domácí se ještě rozdýchali (5:6), ale když byl zablokován Staník, měnily se strany za stavu 5:8. A když stejný hráč mířil v těžké situaci do zámezí, bylo z toho již hrozivých 5:10. Dvorští již taktovku z rukou nepustili a mohli zaradovat z dvoubodové výhry.
Do pozdně odpolední odvety před poloprázdnou halou šla tato hronovská základní sestava: Pelda na nahrávce, Staník na postu univerzálního hráče, Sommer s Vaculíkem na smeči, Andrys s Jaklem na bloku, libero Biško. A od úvodu proti rozjetým hostům nějaké ty bodíky ztrácela. V závěrečné fázi však dokázali domácí srovnat, nicméně k setbolu se nedostali a ztratili tak další vyrovnanou koncovku. V podobném duchu probíhala i druhá sada a žádnému z týmů se nepodařilo odskočit na větší rozdíl. Za stavu 18:19 nahradil na bloku Tylš Andryse a šlo se do dalšího dramatického vyvrcholení. I v něm bohužel tahali znovu za kratší konec domácí a důrazní a nesmírně bojovní hosté pro sebe urvali již více než nadějné vedení 0:2 na sety. V té třetí již koncertoval Dvůr, který byl doslova k nezastavení. Skvělá obrana a nekompromisní útok doslova ničil poslední zbytky hronovských nadějí. Domácí končili utkání v naprosté beznaději a na první výhru v soutěži stále čekají. Před cestou do Hrotovic to není nejveselejší zpráva.

Další výsledky 3. a 4. kola:

  • Česká Třebová – Žďár 0:3, 3:1
  • Dansport Praha - Modřany 3:1, 3:1
  • Chvaletice – Malšovice 0:3, 1:3
  • Střelice – Hrotovice 3:1, 3:1

Tabulka po 4. kole:

p.družstvoutkáníV3V2P1P0setymíčebody
1.TJ Žďár nad Sázavou4300110:5346:3079
2.TJ Sokol Malšovice4300110:5344:3219
3.TJ Sokol Střelice4300110:5353:3329
4.SK Dansport Praha4300110:6374:3459
5.VK TAMBOR DK N.L.4121011:7388:3878
6.TJ Sokol Česká Třebová II420026:8303:3086
7.TJ Spartak Modřany411028:8343:3395
8.TJ Sokol Hrotovice Sport hotel401127:11391:4043
9.VK Hronov400224:12313:3552
10.TJ Energetik Chvaletice400043:12305:3620

Příští program

Pátek - 17. 10. 2014:

  • Lokomotiva Břeclav – VK Hronov                1. liga – ženy


Sobota – 18. 10. 2014

  • Lokomotiva Břeclav – VK Hronov                1. liga – ženy
  • Sokol Hrotovice - VK Hronov                        2. liga – muži

Žádné komentáře:

Okomentovat