19. ledna 2014

Úspěšná hronovská sobota


V posledním kole základní části hostovaly hronovské ženy v Praze, kde se utkaly s B-týmem Střešovic. Muži naopak přivítaly v domácím prostředí suverénně vedoucí celek tabulky Hrotovice. Krajské týmy shodně za svými soupeři cestovaly, ženy do Náchoda k dalšímu okresnímu derby, muži do Bílé Třemešné. A bodový import obou družstev z hal soupeřů byl více než slušný.

Reparát na jedničku

Pátek 17. 1. 2014 # 1. liga – ženy:
Tatran Střešovice B - VK Hronov 0:3 (-20,-18,-25)

Domácí nováček soutěže se krčí na posledním místě tabulky, ale Hronov se v posledních domácích utkáních s Opavou příliš nevyznamenal, takže favorit se hledal tentokrát dost těžko. Hosté přicestovaly s cílem dosáhnout alespoň na jednu výhru a napravit si pošramocené sebevědomí po překvapivých prohrách z minulého týdne. K reparátu nastoupila tato základní sestava: Kultová na nahrávce, Lipovská na postu univerzální hráčky, Ševců s Tučkovou na smeči, Hrubá s Kukrálovou na bloku, libero Fulková. A počínala si od začátku na rozdíl od minulého týdne zkušeně. V první části úvodní sady si vybudovala uklidňující několikabodový náskok, který se dařilo úspěšně živit po celý průběh tohoto dějství. Na hřišti se projevovala výšková převaha hostujících hráček, které se díky této výhodě dokázaly prosadit v útoku a lépe bránily ataky svých soupeřek. Náskok Hronova narůstal a mírně zkorigovat se jej podařilo domácím hráčkám až v závěru. I druhá sada se odehrávala za výrazné převahy hostujících děvčat. Jejich zodpovědný výkon s minimem chyb ostře kontrastoval s chybami prošpikovanými duely s Opavou v minulém týdnu. Náskok utěšeně rostl a s ním i tolik potřebné herní sebevědomí. V závěru setu přikročil trenér Ševců k dvěma změnám, když na nahrávce nahradila Novotná Kultovou a na bloku Hušková Hrubou. Na jasném průběhu se však pranic nezměnilo. Pod dojmem snadno získaných dvou setů přikročily Hronovačky k tomu třetímu trochu bohorovněji a hned se to odrazilo na stavu. Domácí šly rychle do vedení a hostím trvalo dosti dlouho než znovu nahodily motory. Navíc se opět začala trápit Ševců s bolavým ramenem a musela tak ubrat na razanci svých pověstných smečí. Do té doby poměrně odevzdané Střešovice vycítily svoji šanci a překonávaly se v obětavosti v obraně. V polovině třetího dějství musela zpět na „plac“ Kultová, která vystřídala s nemocí bojující Novotnou. Hronovu se v prostřední pasáži setu podařilo dostat na dostřel, ale vzápětí přišel další nápor domácích hráček a rozdíl byl znovu několikabodový. Řady hostí byly ale v té době už semknuty a zlepšená obrana ruku v ruce se zodpovědným útokem znovu přinesly vyrovnání na 20:20. Za tohoto stavu však hostující bojovnice pohrdly několika herními příležitostmi a při skóre 24:22 se schylovalo k volejbalové prodloužené. Nicméně Hronovačkám se do čtvrté sady nechtělo a při servisu Kukrálové dvěma zdařilými bloky strhly vedení na svoji stranu a získaly první mečbol. Při něm byl útok Ševců zablokován, ale v dalším průběhu se již to samé střešovickým hráčkám nepodařilo a tak tři body putovaly zaslouženě do Hronova. Přestože se tyto body nepřenáší do finálové skupiny, je výhra důležitým povzbuzením do náročných bojů o 1.-6.místo.

Sobota 18. 1. 2014 # 1. liga – ženy:
Tatran Střešovice B - VK Hronov 1:3 (23,-18,-20,-24)

V odvetě nechal trenér Ševců odpočívat svoji dceru, a tak sestava byla následující: na smeči Hušková s Tučkovou, na bloku Hrubá s Kukrálovou, na nahrávce Novotná, na postu univerzální hráčky Lipovská, libero Fulková. A v první sadě se hostím příliš nedařilo, především jejich servis byl neúčinný a domácí si tak dokázaly lépe připravovat své útočné akce. Ještě v úvodu byl o pověstný krůček vpředu Hronov, ale zhruba v polovině tohoto dějství se misky pozvolna převažovaly na střešovickou stranu. Hosté sice v závěru mocně dotahovali, ale finiš byl pozdní. V druhé sadě se ovšem konal návrat k pátečnímu výkonu a především se podařilo Hronovačkám oprášit zbraň největší, kvalitní servis. Pod tímto tlakem úpěla domácí přihrávka a hronovský útok tak měl lépe předestřeno, skóre utěšeně narůstalo (7:13, 9:17). Závěr tak proběhl v klidu a na bodovém rozdílu se prakticky nic nezměnilo. V třetím setu byly v jeho počátku chvíli na výsluní střešovická děvčata, ale to se postupem času díky kvalitnímu hronovskému servisu a výborným blokům rychle měnilo. V polovině této sady převzal definitivně do svých rukou Hronov a Střešovice postupně zaostávaly více a více (18:14, 22:16). Hostující dívky tentokrát vzorně plnily taktické pokyny a vyvarovaly se herním omylům, které je tolik srážely ke dnu v domácích duelech s Opavou. Závěr tak mohl proběhnout z hronovské strany v klidu. K němu přispělo i taktické střídání Kultové na servis, která prokázala kvalitu v této činnosti a náskok hostí ještě navýšila. Ve čtvrtém ovšem diktovaly zpočátku tempo hry domácí hráčky, když ty hostující mírně polevily v soustředěnosti. Pak ale přece jen Hronovačky znovu zabraly a poměrně rychle se jim podařilo otočit skóre na více než nadějných 16:20. Ovšem při podání střídající střešovické Novotné přišly zbytečné chyby v hronovské mezihře a zase bylo všechno jinak (22:20). Stejnou minci ovšem oplatily při podání střídající Kultové hostující bojovnice, což jim vyneslo vedení 22:23. Domácí hráčky si ještě chtěly vynutit tie-break a dvakrát dokázaly srovnat, avšak závěrečné dvě výměny si již na své konto připsal Hronov. Pražský zájezd je tak možno po havárii v minulém domácím víkendu hodnotit pozitivně. Za zmínku stojí výrazné zlepšení přihrávky, dobré výkony blokařek, sympatický výkon mladé Huškové na smeči, která byla v nelehké pozici, když musela na smeči nahradit Ševců. Pochvalu rovněž zaslouží obě středové hráčky (Hrubá, Kukrálová), které si na své konto připsaly velké množství úspěšných bloků. Budiž tyto výkony pozvánkou pro hronovské fanoušky na atraktivní boje ve finálové skupině, které Hronov zahájí v sobotu 1. února od 18 hod. v domácím prostředí s největším aspirantem na postup do extraligy Tatranem Střešovice A.

Výsledky 19. a 20. kola 1. ligy žen – skupina B:

  • Žižkov - MS Brno 2:3, 2:3
  • Opava – Břeclav 3:1, 3:1

Konečná tabulka po základní části:

p. družstvo utkání V P K sety míče body
1. VK Moravská Slávia Brno 20 16 4 0 50:24 1684:1514 44
2. TJ Sokol Žižkov I 20 13 7 0 47:30 1710:1634 39
3. VK Hronov 20 13 7 0 45:32 1709:1649 37
4. SK p.e.m.a. Opava 20 9 11 0 37:41 1713:1704 28
5. TJ Lokomotiva Břeclav 20 6 14 0 26:46 1513:1619 19
6. TJ Tatran Střešovice B 20 3 17 0 21:53 1506:1715 13

Tabulka finálové skupiny o 1. - 6. místo:

p. družstvo utkání V P K sety míče body
1. TJ Tatran Střešovice A 8 4 4 0 20:16 794:741 15
2. VK Hronov 8 5 3 0 17:13 645:640 14
3. VK Madeta Č.Budějovice 8 5 3 0 19:16 748:748 13
4. VK Moravská Slávia Brno 8 5 3 0 16:14 646:640 13
5. TJ Sokol Žižkov I 8 2 6 0 13:19 665:676 9
6. TJ Sokol Nusle 8 3 5 0 14:21 710:763 8



Ecxelentní první utkání

18. 1. 2014 # 2. liga – muži:
VK Hronov – Sokol Sport V hotel Hrotovice 3:0 (23,22,20); 0:3 (-23,-20,-14)

Lídr tabulky zavítal na hronovskou půdu a domácí se chtěli proti favoritovi vytáhnout a udržet se na vynikajícím třetím místě tabulky. Hosté zase určitě nechtěli přijít o nic ze svého bezpečného sedmibodového náskoku na čele druholigového pelotonu. Na lavičce opět chyběl trenér Houštěk, avšak hráčský kádr byl tentokrát téměř kompletní. Úvod obstarala tato sestava: Pelda na nahrávce, Staník s Vaculíkem na smeči, Andrys s Novotným na bloku, Jiránek na postu univerzálního hráče, libero Biško. Zahájení bylo doslova hororové, na síti se z těžkých pozic neprosadil Jiránek a Hronov lapal po dechu při time-outu za stavu 0:5. Ani to však nepomohlo, do sítí hrotovických bloků byl lapen i Staník (0:8). Až poté byli domácí poprvé úspěšní, ale přesto dál vládli hosté (4:13). Při kvalitním Vaculíkově podání však došlo k hronovské renesanci (10:13). A další tlak ze servisu Novotného a skvělá domácí obrana i útok přinesly neuvěřitelně brzo srovnání (14:14). Druhá technická pauza se odehrála již při vedení Hronova 16:15 po nepřesné přihrávce hostí (na podání Pelda). Poté se střídaly úspěšné útoky na obou stranách, až za stavu 22:22 přišla nepřesnost domácích a následně jejich oddech. Po něm ovšem došlo na vyrovnání a závěrečné dvě výměny patřili Jiránkovi, který nejprve vytloukl blok soupeře a potom skvěle zablokoval. I úvod druhého dějství byl příznivější pro hosty, při podání Koloucha to bylo 2:6. Ale Jiránkův servis řádně pocuchal hrotovickou přihrávku a dorovnal skóre (7:7). Na hronovské ale znovu přišla slabá chvilka, na což museli za nepříznivého stavu 9:13 reagovat oddechovým časem. Po něm složil míč Staník a při Peldově taktickém podání přišlo snížení na 12:13. Nadále ale byli o 1-2 body vpředu hosté. Vaculíkovo eso vrátilo domácí znovu do hry a rozpoutala se bitva o každý míč. Pak ale již tak dobrou obranu Hronováci dokázali ještě zkvalitnit, takže hrotovičtí útočníci si nedokázali poradit (22:20), nervy lídra tabulky byly na pochodu a hráči se utápěli v nepochopitelných diskusích s rozhodčími. Koncovku hronovští útočníci zvládli i v hektické atmosféře na hřišti na jedničku. Do třetí sady vlétl povzbuzený domácí tým lépe a rychle vedl o 2 body, nicméně hosté nechtěli ztratit nečekaně všechny body a tak rychle srovnali. Od té chvíle se skóre posunovalo bod po bodu na každé straně a útoky dominovaly nad obranami. Až Vaculíkův servis přinesl před druhým technickým oddechem dvoubodový náskok do domácích řad. Staníkův blok posunul domácí ještě dále, a když stejný trumf vytáhl i Novotný, bylo s hosty zle (18:14). Staník řádil na síti a za stavu 20:15 se zdálo být rozhodnuto. Přišly ale drobné hronovské nepřesnosti a snížení na 20:18 a s tím logicky i time-out. Pak ale přišel ke slovu znovu fantastický Staník, jehož drtivé smeče v kombinaci s Jiránkovým úspěšným blokem dovedly Hronov k nečekané, ale zasloužené výhře. Výkon v utkání s lídrem tabulky lze označit za excelentní, velkou jedničku zaslouží všichni hráči, vyzdvihnout je ale nutno vynikající výkon Staníka, jemuž zdatně na smeči sekundoval rovněž výborný Vaculík.
Do druhého utkání nastoupil Hronov v této základní sestavě: Sommer se Staníkem na smeči, Andrys s Jaklem na bloku, Martinec na nahrávce, Vaculík na univerzálním postu, libero Biško. Po sérii zkažených podání se zprvu „chytli“ hrotovičtí (2:5), ale před první technickou pauzou zaúřadoval na síti Staník (8:7). V dalším průběhu si obě mužstva ochutnala, jak to vypadá vést o 2 body, aby se vše před dalším odpočinkem vrátilo vše téměř do rovnováhy (15:16). Hosté poté zatlačili servisem a dvakrát dokázali odskočit na tříbodový rozdíl. Hronovští se sice nevzdali, ale hosté si v útoku svůj náskok pečlivě hýčkali až do vítězného konce. V podobném duchu se nesl i úvod druhé sady, když se dařilo útočníkům na obou stranách. Až za stavu 6:7 přišla první komplikace na přihrávce domácích a hned z toho rezultovalo dvoubodové vedení Hrotovic. A nápor hostí pokračoval neztenčenou měrou, suverénně útočili, domácím naopak nefungoval blok a tak hronovským přišla vhod druhá technická přestávka, když už zaostávali 11:16 a ujížděl jim vlak. Za stavu 14:17 nahradil na bloku Andryse Novotný. Další dva body ovšem šly znovu za hosty a tak se bral další oddechový čas. A Hrotovice byli nadále suverénní, dvousetová ztráta byla realitou. Do třetího setu nahradil na univerzálu Jiránek Vaculíka, Andrys se vrátil na blok. V úvodu ještě dokázali domácí držet krok, ale přišla servisová „etuda“ Bartese a hronovská přihrávka byla v troskách (5:8). Pelda na nahrávce nahradil Martince, hosté ale již nebyli k zastavení, když vyráběli minimum chyb, což se o Hronovácích říci nedalo (7:12). Nadále bylo na palubovce pouze jedno mužstvo a náskok neustále rostl (10:16). Hronovští se již nezmohli na žádný odpor a tak se v sobotu body rozdělily mezi oba soupeře rovnoměrně. Domácí v odvetě nedokázali navázat na svůj vynikající výkon z prvního duelu.

Další výsledky 21. a 22. kola:

  • Malšovice - Praga Praha 3:1, 3:2
  • Střelice – Zruč 3:2, 1:3
  • Žďár - Dvůr Králové 3:0, 3:0
  • Kerhartice - Česká Třebová 2:3, 3:1

Tabulka po 22. kole:

p. družstvo utkání V P K sety míče body
1. Sokol Sport V hotel Hrotovice 22 18 4 0 58:18 1821:1550 55
2. TJ Žďár nad Sázavou 22 17 5 0 58:25 1907:1685 51
3. VK Hronov 22 12 10 0 49:37 1943:1884 40
4. VK TAMBOR DK N.L. 22 13 9 0 45:42 1876:1871 35
5. TJ Sokol Střelice 22 11 11 0 42:43 1903:1895 30
6. TJ Praga 22 11 11 0 40:47 1875:1942 29
7. TJ Sokol Česká Třebová II 22 10 12 0 44:49 1998:2020 29
8. TJ Sokol Malšovice 22 8 14 0 36:53 1865:1980 24
9. TJ Sokol Kerhartice 22 6 16 0 30:55 1813:1915 21
10. TJ Jiskra Zruč nad Sázavou 22 4 18 0 27:60 1748:2007 16



18. 1. 2014 # KP I – ženy:
SPORT KLUB Náchod - VK Hronov B 3:2 (27,-12,13,-22,6); 1:3 (-14,23,-18,-21)

Tabulka po 22. kole:

p. družstvo utkání V P K sety míče body
1. TJ Červený Kostelec A 22 21 1 0 63:12 1821:1458 63
2. TJ Slavia Hradec Králové B 22 20 2 0 61:12 1611:1252 60
3. TJ Sokol Staré Město - Náchod 22 14 8 0 50:37 1745:1680 40
4. TJ Sokol Bílá Třemešná 20 12 8 0 41:36 1518:1458 32
5. VK Hronov B 22 8 14 0 35:46 1696:1793 28
6. SPORT KLUB Náchod A 20 10 10 0 38:42 1723:1750 27
7. TJ Jiskra Jaroměř 20 8 12 0 36:43 1672:1711 26
8. TJ Sokol Hradec Králové 22 7 15 0 30:52 1593:1718 21
9. TJ Jičín 22 4 18 0 22:56 1385:1642 13
10. TJ Lokomotiva Trutnov 20 2 18 0 15:55 1232:1534 8


18. 1. 2014 # KP I – muži:
Sokol Bílá Třemešná – VK Hronov B 2:3 (25,-16,-20,23,-9); 0:3 (-26,-20,-22)

Tabulka po 22. kole:

p. družstvo utkání V P K sety míče body
1. TJ Slavia Hradec Králové B 18 17 1 0 53:10 1517:1241 51
2. TJ Červený Kostelec A 18 15 3 0 47:18 1504:1283 44
3. TJ Baník Vamberk 18 11 7 0 40:27 1478:1339 33
4. SK Janské Lázně 18 8 10 0 34:36 1529:1555 25
5. VK Hronov B 16 7 9 0 24:34 1237:1305 18
6. TJ Jiskra Jaroměř 16 5 11 0 22:37 1214:1328 16
7. TJ Jičín 16 5 11 0 21:41 1276:1414 13
8. TJ Sokol Bílá Třemešná 16 0 16 0 10:48 1099:1389 4


Příští program

Sobota – 25. 1. 2014, v hale ZŠ Hronov

  • VK Hronov B – TJ Jičín KP I – ženy začátky v 9 a 13 hod.
  • VK Hronov B – TJ Jičín KP I – muži začátky v 11 a 15 hod.

venku:

  • Jiskra Zruč nad Sázavou – VK Hronov A 2. liga – muži

Žádné komentáře:

Okomentovat