8. února 2015

Dva odlišné příběhy se stejně smutným koncem

Sobota 7. 2. 2015 # 1. liga – ženy: 

VK Hronov – VK Rokycany 2:3 (-27,24,-24,22,-12)

Domácí hráčky potřebovaly nutně potvrdit jednu výhru z Žižkova a pro posílení nadějí na záchranu pokud možno maximálně bodovat. Hosté naopak toužily odčinit manko, které nabraly dvěma neúspěchy v domácím prostředí s Opavou. Setkávala se dvě družstva ze dna tabulky. Hronovská základní sestava měla tuto podobu: Kultová na nahrávce, Ševců a Tučková na smeči, Hušková s Kukrálovou na bloku, Lipovská na postu univerzální hráčky, libero Fulková. A úvod byl veskrze optimistický a rozhodně ani náhodou nenaznačoval doslova tragické vyústění. Výborný servis Tučkové a především Kukrálové ruku v ruce s kvalitním útokem Ševců vynesl snadné vedení 10:2! Zaplněná hala se však záhy nestačila divit, když přišel velký výpadek na přihrávce a skóre se rychle vyrovnávalo. První time-out domácích přišel ještě za stavu 12:9, ale pokračující pohromě nezabránil, po dalších zmatcích již bylo srovnáno 15:15. Skóre se dokonce na chvíli přelilo na rokycanskou stranu, aby svitla znovu hronovská naděje při podání Ševců (21:18). Následoval zkažený servis, jenž ještě v koncovce dostal další dva bratříčky. Přišly další problémy na přihrávce a chyba na podání Kultové, po níž si v další výměně vybojovaly hosté setbol. V nervydrásající koncovce dokázaly Hronovačky ještě tři setboly odvrátit, mezi tím ještě zkazila podání Tučková a logickým vyústěním byla ztráta veledůležité sady. Tento nezdar uvrhl domácí děvčata do ještě větší herní křeče, z níž se již do konce dlouhého boje nedokázala vymanit.

Úvod druhé sady přinesl znovu domácím dvoubodové vedení, ale nic víc. Po nádherném zákroku Kultové v poli Kukrálová zvýšila na 9:6 a jelikož Hronovačky zabojovaly, vypadalo to při druhé technické pauze nadějně (16:11). Pohoda ale rychle vzala za své, klidněji hrající a důrazně útočící Rokycany záhy stáhly na 18:16 a další nervózní koncovka byla na světě. Po esu Lipovské sice Hronov vedl 21:17, ale přišla šňůra nezdarů, kdy si v poměrně nesnadných pozicích nedokázala poradit na síti Ševců. Za nepříznivého stavu 21:22 ji nahradila Staníková, která se uvedla dobrou smečí a kvalitním podáním, z čehož rekrutovalo hronovské vedení. To sice ještě Rokycany dokázaly třikrát dorovnat, ale v závěru přece jen slavily domácí.

Počáteční dvoubodové vedení hostů v třetí sadě překlopil dobrý servis Kukrálové na hronovskou stranu (7:5). Spíše urputná hra plná nepřesností a zdánlivě banálních chyb v domácím podání přesto ještě stačila na udržení mírného náskoku. Po dalších problémech na přihrávce přišly logicky chyby v útoku a do těsného vedení šly hosté (14:15, 15:16). V dalším hektickém průběhu se na chvíli ještě dostal nahoru Hronov. Klíčovým momentem se stalo při skóre 22:21 zranění hostující Sedláčkové, neboť ji nahradila zkušená Koloušková a ta si prakticky až do konce utkání bez problémů pohrávala s hronovskou obranou. Domácí sice ještě dospěly k prvnímu setbolu, v této chvíli se na hřiště vrátila na síť Ševců, kde nahradila Staníkovou. Kukrálová však zkazila podání a tento moment se ukázal jako osudový pro výsledek třetího setu. Hronovačky totiž nezvládly ani další dvě výměny a z prvního velkého bodu se radovaly nečekaně Rokycany.

Do čtvrté sady přišla na nahrávku Cejnarová místo Kultové a domácí děvčata znovu zabojovala a doslova vydřela 3-4 bodové vedení. S tím však stejně jako po celé utkání nedokázala hospodařit a tak se postupně rozplývalo jak pára nad hrncem. Nezkrotná rokycanská kapitánka Šmídová doslova drtila děravou hronovskou obranu a skládala neomylně všechny míče. V tom ji zdatně sekundovala Koloušková a tak se Rokycany přiblížily 3bodovému zisku (18:19). To už hřiště musela opustit nemocná hronovská kapitánka Tučková, kterou nahradila Staníková. Za této situace Koloušková zkazila podání a odstartovala pozitivní hronovskou sérii při podání Kukrálové a kvalitním útoku Ševců (23:20). Tentokrát již domácí nadějný náskok nepustily z rukou a šlo se do tie-breaku.

Hronov se však už krátce po startu začal hroutit. Zoufalost na přihrávce přinutila neméně zoufalého trenéra Ševců k brzkému oddechovému času (0:3). Při servisu Staníkové ještě svitla naděje (2:3), ale pak již úřadoval nekompromisní a dobře připravený rokycanský útok trestající častá domácí pochybení. Skóre postupně narůstalo do beznadějné podoby (4:8, 6:10). Servisová rošáda hronovského trenéra, když postupně na servis přišly z lavičky Novotná, Kultová a Macková, sice přivodila velké problémy přihrávky hostí, ale domácí útočnice nabízených šancí nedokázaly povětšinou využít. Až závěrečné zoufalé vzepětí při dobrém podání Mackové vedlo k snížení na 12:14 a vneslo mírnou paniku do rokycanských řad. Další servis této hráčky však již hřiště soupeřek nenašel a tak mohla na rokycanské straně propuknout nefalšovaná euforie z nečekané výhry. Hronov si tak křečovitým výkonem plným chyb silně nařízl prvoligovou větev.


Neděle 8. 2. 2015 # 1. liga – ženy:

VK Hronov – VK Rokycany 2:3 (15,-18,-16,24,-10)

Do odvety již nemohla nastoupit kapitánka Tučková, což se ukázalo pro hronovské naděje klíčové. Přesto základní sestava: Cejnarová na nahrávce, Staníková na postu univerzální hráčky, Lipovská a Ševců na smečí, Klimšová s Kukrálovou na bloku, libero Fulková. Na straně hostů do hry již nezasáhla trenérka Koloušková, na smečařském postu ji však nahradila s přehledem Holá. Úvodní sada však patřila jednoznačně oslabenému Hronovu. Výborný servis Lipovské posunul skóre na 6:1 a přiměl rokycanskou trenérku k time-outu. Nadále dobré podání (Staníková) tlačilo soupeřky do úzkých a hronovská obrana tak mohla dobře fungovat (12:4). Po jednom z útoků hostů do zámezí se šlo na technickou pauzu za stavu 16:6. Pak trochu zaskřípala přihrávka (16:9), ale záhy byl po technickém úderu Lipovské rozdíl znovu desetibodový (19:9). A jelikož se už žádné polevení nedostavilo, byl první set bezproblémový.

Od začátku toho druhého však bylo vše jinak, domácím odešel servis a především se přestávalo dařit na útoku (2:5). Když se k nedůrazu na síti přidala naprosto neúčinná obrana (blok), skóre povážlivě narůstalo (5:11, 6:14). Naděje svitla ještě, když se domácím hráčkám podařilo ubránit několik výměn a Lipovská se prosazovala v útoku. Po úspěšné šňůře to bylo o pouhé dva body a logicky přišel oddech Rokycan (12:14). Po něm ale hosté doslova blokem uzamkly síť a hronovská smeč se o tuto hradbu beznadějně rozbíjela (12:18). V závěru si již neomylně útočící rokycanské hráčky tento náskok v pohodě pohlídaly. To už se na palubovce pohybovala Macková, která nahradila Staníkovou a na smeči působila Hušková. Ta vystřídala trápící se Ševců.

Ševců se ale do třetí sady do základu znovu vrátila a Hušková se přesunula na blok, kde nahradila Klimšovou. Hronovu sice nezvykle dobře fungovala příprava útoku (dohra, nahrávka), ale zcela selhával útok, kde se nedařilo proti výborně bránícímu soupeři skládat balóny. Vynaložená dřina tak vesměs přicházela vniveč (2:6, 3:8). Hronovská lavička reagovala výměnou nahrávaček, kdy Kultová vystřídala Cejnarovou. Poměr hry se ale změnit nepodařilo, neboť Rokycany s přehledem bránili nedůrazný hronovský atak a na síti nemilosrdně vše trestaly vesměs údery doprostřed obranné domácí poloviny. Domácí děvčata byla soupeřem v těchto chvílích doslova válcována. Do čtvrtého dějství došlo k další změně nahrávaček, když na řadu přišla Novotná a na univerzální post se vrátila Staníková. Hronovačky oprášily velkou bojovnost a začaly svého soupeře notně trápit. Bohužel neúčinný útok jejich rozlet brzdil, ale skóre bylo nadále vyrovnané. Hronov několikrát dokonce nakoukl do vedení, ale v závěru se přece jen zdálo, že důraznější rokycanský útok bude dominovat (18:21). Při podání Novotné se podařilo ubránit několik výměn a po těžké až lopotné práci srovnat skóre. Hosté si přesto došly pro první mečbol, který se však podařilo s vypětím všech sil odvrátit. Závěrečné dva úspěšné bloky, které byly výjimkou potvrzující pravidlo, znamenaly srovnání setového stavu a poslaly oba týmy znovu do rozhodujícího tie-breaku.

Ten Hronovačky zahájily výtečně, když dokázaly potrestat rokycanské problémy s přihrávkou (4:1). Náskok ale měl pouze jepičí život, neboť soupeřky zkonsolidovaly své řady, znovu urputně bránily a rychle likvidovaly své manko (8:7). Po změně stran se již domácí nedokázaly v útoku prosadit téměř vůbec a body přibývaly pouze na hostující straně (8:12). Na smeči Lipovskou nahradila Macková a dokázala hned prvním úderem rokycanskou šňůru zastavit. Na zvrat ale už bylo pozdě, neboť rozjeté smečařky hostí žádné komplikace nedovolily.

Další ztráta v přímých soubojích o dno tabulky v domácím prostředí posunuje hronovské vyhlídky na uchování prvoligové příslušnosti spíše do oblasti teorie. Druhé utkání bylo svým charakterem zcela rozdílné, neboť Hronov se tentokrát výrazně zlepšil na přihrávace, obraně v poli i na nahrávce, bohužel ale nebyl schopen skládat míče na útoku a zkonsolidovat svůj blok. Citelně se projevila absence kapitánky Tučkové a jelikož se nedařilo ani další opoře Ševců, byla útočná činnost v hronovském balení mírně řečeno neefektivní.

Výsledky 3. a 4. kola 1. ligy žen – skupina o 7. - 12. místo:

  • H. Brod – Žižkov 0:3, odloženo
  • Opava – Č. Budějovice 3:1, 3:2

Tabulka po 4. kole nadstavbové části:

p.družstvoutkáníV3V2P1P0setymíčebody
1.
SK p.e.m.a. Opava12530426:201045:97321
2.
TJ Sokol Žižkov I11602325:191014:91720
3.
VŠSK Slavia PF České Budějovice12511523:22979:100618
4.
VK Rokycany12331522:261056:107916
5.
TJ Jiskra Havlíčkův Brod11500616:20747:82115
6.
VK Hronov12403520:25973:101815


7. 2. 2015 # 2. liga – muži: 

VK Hronov – Sokol Střelice 3:0 (19,21,22); 3:0 (19,22,25)

Střelice „šlapou“ a po vzájemných duelech s vedoucím Žďárem se jim podařilo stáhnout již téměř nedostižný náskok svých soupeřů na pouhé dva body. Tato pozice je pasovala do role favoritů, avšak domácí jsou také při chuti a rozhodně nehodlali odejít s prázdnou. Na poslední chvíli jim však onemocněl Jiránek a tak musel obětavě přijet z dovolené povolaný Pelda. Na hřiště putovali v hronovských dresech tito borci: Martinec na nahrávku, Staník na univerzál, Novotný s Vaculíkem na smeč, Jakl s Tylšem na blok, libero Biško. Ouverturu obstaraly dva servisy Martince (2:0) a to předznamenalo i další děj, ve kterém to po tvrdém útoku Novotného z hlavního kůlu bylo 8:5. Problémy hostí s přihrávkou způsobily, že po dalším ataku Novotného to bylo již 11:6. Střeličtí se záhy vzpamatovali a jejich bloky a zlepšená obrana zkrátily rozdíl ve skóre na 13:11 a přiměli domácího trenéra Houšťka k prvnímu oddechovému času. Po něm ještě hosté o 1 bodík stáhli, ale Jaklův blok je v rozletu zastavil. Na řadě byl zase Hronov a po sevisovém „prasátku“ Novotného se šlo odpočívat za příznivých 16:12. Díky skvělému Vaculíkovi a výborné hře v poli domácí náskok nejen udrželi, ale v koncovce jej ještě rozmnožili. V úvodu druhého dějství byli přesnější a celkově lepší hosté (4:8). Hronovští ale nástup zachytili, a když skvělý Vaculík v jedné výměně předvedl  bravurní zákrok v poli a hned nato i úspěšný útok, bylo sníženo na 8:9. Ale nejmenší, ale do té doby i na útoku nejúspěšnější hráč hostí Jadrníček znovu školil hronovské bloky (9:13). Následovaly vynikající rozehry z obou stran, ale Hronov se stále nemohl hostím dostat na „kobylku“ (13:16). V závěru ale přišlo po urputné výměně snížení na 18:19. Pak začal úřadovat Novotný, jehož eso přineslo srovnání (19:19) a time-out Střelic. A jelikož kouzlo smečaře Jadrníčka začalo vyprchávat, dostal se Hronov po zpacifikování jeho útoku už do vedení. Následující výměnu zakončil Jakl vtipnou ulívkou a hosté znovu žádali oddech (21:19). Po něm přišla další rána v podobě opětovného esa Novotného, a když byl zablokování i výborný střelický univerzál Makovský, bylo to už 23:19 a o osudu druhé sady rozhodnuto. Tu třetí zahájil Hronov znovu euforicky (5:2, 8:5) a zdálo se, že hosté začínají postupně trochu „odcházet“ (11:6). Další průběh byl vyrovnaný, ale po Jaklově dalším nekompromisním „hřebíku“ středem sítě a následném nedorozumění střelických se konal druhý technický oddech za stavu 16:11. Útlum hostí vyústil v téměř rozhodnutý stav 18:11, ale ti se ještě nevzdali. Krátkého polevení hronovských využili a snížili na přijatelných 20:17, ale v bojovném úseku se znovu prosadili domácí borci (22:18).  Nicméně hosté ještě kontrovali a donutili Hronov k oddechovému času (22:20), následnou hektickou výměnu však v závěru zvládl technicky Staník (23:20) a stejný hráč společně s Vaculíkem „odútočili“ i koncovku. Potlesk spoře zaplněných tribun byl odměnou domácím bojovníkům za možná nejlepší výkon letošní sezóny.

Hostím po prvním utkání odcestoval jejich první nahrávač a tak jim do odvety zbylo pouhých 7 hráčů včetně libera. Na tento post se posunul smečař Spáčil a na nahrávku nastoupil Navrátil. Domácí sestava nedoznala proti prvnímu utkání změn a už při podání Novotného se zrodilo vedení 4:1. Na síti nadále úřadoval neomylný Vaculík (8:4) a jelikož se hosté poněkud potýkali s přesností hry, skóre utěšeně narůstalo (14:9, 16:10). A přestože se střeličtí zkoncentrovali, domácí útok nadále postrádal jakékoliv nedostatky a tak slibný náskok držel (20:14). Ale rozhodnuto ještě nebylo, hosté zabojovali a po „prasátku“ Jaroše z podání přituhovalo (20:17) a přišel tedy time-out domácích. Další přímý bod z podání stejného hráče přilil ještě více oleje do ohně, ale těžkou chvíli hronovští přece jen ustáli a vše uklidnil definitivně Novotný, jehož dva projektily ze servisu definitivně vzali hostům vítr z plachet. V úvodu druhého setu vzalo dvoubodové hronovské vedení rychle za své. Za stavu 6:5 na hradil na nahrávce Pelda Martince. Na první technický oddech se šlo ale veseleji Střelicím (7:8). Hronov si vzal zpět těsné vedení až po dalším úspěšném Vaculíkově útoku (11:10). Opět výborný servis Novotného zahnal hosty k oddechu při skóre 13:10. Následoval krkolomný Staníkův jednoblok jednoruč (14:10) a protože střelickým trochu vázla souhra, domácí poměrně snadno navýšili své vedení až na 20:14. Pak to ovšem zaskřípalo i v hronovském soukolí a po snížení na 20:17 logicky následoval time-out. Po něm přišla šťastná výměna pro domácí, ale drama zase vyvolaly problémy hronovské přihrávky při servisu Hanáka (21:20). Ulívka Novotného zase vrátila mírný break do rukou domácích (22:20). Definitivní klid přinesl až úspěšný blok Tylše, který posunul Hronováky k prvnímu setbolu (24:21). Ten ještě přišel vniveč, ale druhý se již podařilo přetavit v zisk další sady. Poněkud bohorovné zahájení třetího dějství bylo potrestáno mírnou ztrátou (3:5), ale prozření bylo rychlé (8:7). Přišly světlé hronovské chvíle v podobě výborného útoku Vaculíka z třímetrové vzdálenosti a po několika výborných obranných akcích, které v útoku zúročil Novotný, se narodil náskok 11:8. Úspěšné bloky ale vrátily Střelice znovu do hry (14:14). Když naprosto netradičně skvělý Vaculík zaútočil do zámezí, vedení se přesunulo na brněnskou stranu (15:16). Nastala přetahovaná, v níž se nikomu nepodařilo posunout do většího než jednobodového vedení. Za stavu 19:20 přišel oddech domácích, po něm srovnání a šťastný blok na středu sítě pro změnu poslal do vedení Hronováky (21:20). Po útoku kapitána Makovského ovšem byli znovu vpředu Střelice (22:23), blok Jakla ještě nepustil hosty k setbolu, ale ti si pro něj došly hned v další výměně. Ten se podařilo odvrátit poměrně s přehledem, ovšem při tom dalším zachránil celou situaci takřka z nemožné pozice famózní Vaculík. Závěrečné dva úspěšné bloky přihrály definitivně další 3 body do hronovské kapsy. Druhé utkání svou kvalitou mírně za prvním zaostalo, ovšem dvě výhry s velmi nebezpečným sokem se počítají. Hronováci za své sobotní vystoupení zaslouží velkou jedničku.

Další výsledky 25. a 26. kola:

  • Modřany – Č.Třebová 3:2, 3:2
  • Malšovice - Žďár 0:3, 0:3
  • Hrotovice - Dansport 3:1, 3:2
  • Dvůr - Chvaletice 3:0, 3:0

Tabulka po 26. kole:   

p.družstvoutkáníV3V2P1P0setymíčebody
1.
TJ Žďár nad Sázavou261821566:322268:205159
2.
TJ Sokol Střelice261603758:422305:219351
3.
VK TAMBOR DK N.L.261164562:412278:214649
4.
TJ Sokol Hrotovice Sport hotel261332860:412330:214947
5.
VK Hronov2612221051:462159:213342
6.
SK Dansport Praha2610321147:522152:220638
7.
TJ Sokol Česká Třebová II26918848:562218:225937
8.
TJ Spartak Modřany267621152:532323:229635
9.
TJ Sokol Malšovice267401539:572029:222029
10.
TJ Energetik Chvaletice260032315:781842:22513


7. 2. 2015 # KP I – ženy:

SPOR KLUB Náchod - VK Hronov B 0:3 (-15,-19,-23); 0:3 (-13,-23,-14)

Tabulka po 26.kole:     

p.družstvoutkáníV3V2P1P0setymíčebody
1.
TJ Baník Vamberk A221423356:301978:174349
2.
TJ Slavia Hradec Králové B221421553:291878:163047
3.
VK Hronov B221213648:361827:177841
4.
TJ Sokol Hradec Králové22952650:391906:183339
5.
TJ Sokol Bílá Třemešná A24852949:472063:202336
6.
Orel jednota Hradec Králové24755748:502054:210036
7.
TJ Sokol Staré Město - Náchod248231141:501930:199531
8.
TJ Lokomotiva Trutnov244251333:601891:209721
9.
SPORT KLUB Náchod241331730:671870:219812


7. 2. 2015 # KP I – muži: 

TJ Červený Kostelec - VK Hronov B 3:0 (21,24,23); 0:3 (-18,-20,-21)

Tabulka po 26.kole:     

p.družstvoutkáníV3V2P1P0setymíčebody
1.
TJ Baník Vamberk181222248:181567:133342
2.
SK Janské Lázně201221546:271686:155241
3.
TJ Červený Kostelec201121645:291747:159738
4.
TJ Slavia Hradec Králové B16904336:261419:132831
5.
VK Hronov B20732835:371546:161029
6.
VK Sport Rychnov nad Kněžnou227111330:471598:174524
7.
TJ Jičín226001624:501567:174718
8.
TJ Sokol Bílá Třemešná183101415:451192:141011
9.
TJ Jiskra Jaroměř000000:00:00


Příští program:


Sobota - 14. 2. 2015:


VK Hronov B – Sokol Staré Město KP I – ženy začátky v 9 a 13 hod.
VK Hronov B – Sokol Bílá Třemešná KP I  – muži začátky v 11 a 15 hod. v hale ZŠ Hronov

SK Dansport Praha - VK Hronov 2.liga – muži
Slavia PF České Budějovice - VK Hronov 1.liga - ženy


Neděle – 15. 2. 2015:


Slavia PF České Budějovice - VK Hronov 1.liga - ženy


Žádné komentáře:

Okomentovat