18. dubna 2016

Skvělá volejbalová sezóna 2015/2016

Ženy A – 1.liga

Sezona 2015-2016
Hronovský volejbal napsal další kapitolu svých dějin a prodloužil svoji zlatou éru. Nelze začít jinde, než u chlouby oddílu, tj. u prvoligových žen. Před startem sezóny panovaly v řadách činovníků velké obavy,  neboť se nepodařilo doplnit kádr a ten byl proto velmi úzký. Na poslední chvíli padlo hostování Beránkové z Brna a ani v okolních oddílech se lovilo bezúspěšně. Nakonec se ale na přestup podařilo získat nahrávačku Přibíkovou (až z Jablonce), což se ukázalo jako skvělý tah. Na hostování přišly z Náchoda Rinnová a Thérová. Přemluvit se ještě pro jednu sezónu alespoň na částečný úvazek podařilo kapitánku Tučkovou a na občasnou výpomoc blokařku Huškovou z Jaroměře. Naopak od začátku bojovala se zraněným ramenem klíčová smečařka Jana Ševců. K prvním duelům odjel oslabený kádr a na bloku v duelech s Opavou tak zaskakovala původní profesí nahrávačka Thérová. Hubený zisk jednoho bodu z dalekého zájezdu se dal počítat k pozitivům.  V dalším průběhu však Hronovačky především v domácím prostředí podávaly výborné výkony (Řepy, hradecká Slavia, odveta s Opavou) a přenechaly svým soupeřkám pouze jediný bod. A když se konečně podařilo importovat 4 body z Prahy (Řepy) a poprvé v historii bodovat doma se Střešovicemi, ocitl se Hronov na hraně postupu do finálové skupiny.
Do roku 2016 však již děvčata vstupovala bez Jany Ševců (operace ramene) a v několika utkáních i bez další opory Tučkové. Přesto se podařilo i přes řadu obtíží zvládnout klíčové duely v Hradci a získat tak slušný bodový polštář pro druhou polovinu bojů. Postupu do první šestky vystavila stop sice vedoucí Moravská Slavia Brno, ale jak již bylo řečeno, výchozí pozice do dalšího pokračování byla více než dobrá. Do kádru se podařilo zabudovat dvě juniorky M. Vítovou a P. Ševců. Ty se zhostily své nelehké role navýsost dobře a pomohly tak udržet vysokou výkonnost družstva. Smečařka Vítová se postupně pasovala do role klíčové hráčky. A tak i v silně kombinované sestavě přišly nečekané úspěchy v domácím prostředí s Žižkovem a Nuslemi. Slabou chvilku si hronovské dívky vybraly pouze v Českých Budějovicích. Nicméně již po polovině nadstavbové části bylo jisté, že 1. liga zůstane v Hronově i příští rok, což bylo při komplikacích provázejících tento kolektiv skutečně skvělé. Hronovačky ještě obohatily svoji sbírku o body z Žižkova, domácích duelů s Budějovicemi a jeden bodík s vedoucími Nuslemi na jejich půdě nakonec stačil na skvělé druhé místo. K vynikajícím výkonům se v závěru soutěže rozehrála na smeč přesunutá Lipovská a k oporám patřila i blokařka Kukrálová. Pro příští sezónu již nelze počítat se službami Tučkové, ale počítá se s návratem Jany Ševců. Příslibem jsou výkony především mladé Vítové, ale i Pavlíny Ševců. To umožňuje hledět do příštího ročníku s opatrným optimismem.

Muži – 2.liga

„Hronovská“ skupina 2. ligy se přísunem řady moravských týmů proti minulým letům výrazně zkvalitnila. Nicméně v úvodu využili hronovští hráči poměrně příznivého losu a po 8. kole dokonce tabulce vévodili. Ovšem následná série duelů právě s moravskými favority je „shodila“ do nižších pater. Dvě nečekané výhry z Hrotovic a domácí úspěchy se Střelicemi znamenaly 4. pozici po první polovině soutěže. V té druhé připomínaly hronovské výkony houpačku. Skvělé výkony jako např. doma se Šlapanicemi nebo v prvních utkáních ve Velkém Meziříčí a ve Žďáru nad Sázavou ostře kontrastovaly s propadákem z prvního duelu v České Třebové či nečekanými ztrátami v domácím prostředí se Dvorem Králové a Hrotovicemi. Konečnou 5. příčku lze však hodnotit pozitivně, škoda jen velmi nízkých diváckých návštěv v domácích zápasech. Již dlouho, a jestli vůbec, nebyl v Hronově k vidění tak skvělý volejbal jako v letošní mužské druholigové sezóně. Výborné výkony po celý ročník podávali smečaři Novotný a Vaculík, pochvalu zaslouží nahrávač Staník, jenž se skvěle vypořádal se svou novou rolí. Ostatní borci ovšem v žádném případě nezaostávali a vytvořili velmi kvalitní tým, pozitivem byl návrat Manycha po zranění.

Ženy B – vítěz krajského přeboru

Ženské Béčko se stalo nejpříjemnějším překvapením této sezóny. Tento velmi samostatný kolektiv využil svých zkušeností a od začátku se pohyboval v horních patrech nejvyšší krajské soutěže.  Před polovinou soutěže dokonce na příčce nejvyšší, až porážky v nekompletní sestavě ve Rtyni způsobily sestup na druhé místo v poločase. V tom druhém přišlo nečekané zaváhání doma se Sokolem Hradec Králové, ale poté se děvčata již rozjela na plné obrátky a navrch měla i s favority soutěže Slavii Hradec Králové B a Vamberkem. Závěrečný finiš jim tak ruku v ruce se zaváháním právě hradecké Slavie v posledním kole vynesl nečekaný a v pravdě historický triumf v soutěži. Vítězství v krajském přeboru znamenalo i právo účasti v kvalifikaci o 2. ligu! Té se nakonec hronovské ženy po delším váhání rozhodly zúčastnit. Bohužel termín nebyl zrovna vyhovující a tak se musely obejít bez nejlepší hráčky Zelené a nahrávačky Kultové.

Junioři – 1.liga

Výborně si vedli ve své nováčkovské sezóně v 1. lize junioři. Očekávalo se spíše sbírání zkušeností, ale už ve čtvrtém dvoukole přišly v domácím prostředí výhry s Mnichovým Hradištěm. Na soupeře z první poloviny ještě výkonnost nestačila, ale jedna výhra doma se Svitavami a další v Benátkách znamenaly 7. příčku v poločase soutěže. V tom druhém šla výkonnost ještě nahoru a chlapci začali konkurovat i týmům ze středu tabulky. Tento trend potvrdily skvělé výhry v domácím prostředí s Chocní. Ukotvení pozic znamenaly dvě poměrně jasné výhry v Mnichově Hradišti. Razítko na úspěšnou sezónu daly suverénní domácí výhry nad hosty z Benátek nad Jizerou. Hronováci potvrdili ve své první ligové sezóně nesporný progres a můžeme se těšit na jejich výkony v té další.

- - -

Mužské Béčko po slušné loňské sezóně poněkud paběrkovalo a jeho konečná 6. příčka v sedmičlenném poli nejvyšší krajské soutěže zřejmě odpovídá současné výkonnosti. Dobře si vedly mladší žákyně, které se probojovaly až do finálové skupiny o 1. - 4. místo krajského přeboru. Jejich kolegové již tak úspěšní ve stejné kategorii nebyli, ale některé jejich výkony prokázaly jednoznačné zlepšení. Volejbalová přípravka se zúčastnila několika turnajů v barevném minivolejbale. Pod vedením trenérek Daňkové a M. Vajsarové tréninky těchto začátečníků ve věku 6 - 9 let navštěvuje až ke třiceti dětem. Dík za obětavou práci ve svém volném čase patří všem trenérům hronovského oddílu a především těm, kteří se věnují mládeži. 


VK Hronov v neposlední řadě děkuje Městskému úřadu Hronov za vstřícnost a výraznou pomoc a pochopitelně všem sponzorům, kterými v této sezóně byly tyto firmy: Coroll, Wikow MGI, Saar Gummi Czech, ATAS elektromotory Náchod a.s., Hašpl, restaurace U Pilouse, Primátor.

Žádné komentáře:

Okomentovat