17. března 2014

Muži dali razítko na 3.místo

Hronovské ženy zakončily o víkendu svoji první prvoligovou pouť v Praze, kde se utkaly se sousedem v tabulce Sokolem Nusle. Muži přivítali v posledním domácím utkání Sokol Kerhartice. Krajské celky napsaly poslední kapitolu letošního ročníku. Obě Béčka se utkala v Hradci Králové s B-družstvy místní Slavie. A jelikož domácí muži i ženy okupují příčky nejvyšší, oba hronovské týmy byly jasnými outsidery. Ovšem muži se osudu vzepřeli a překvapivě obrali v druhém utkání suveréna soutěže o body. Sezónu zakončí muži A v příštím týdnu utkáními ve Žďáru nad Sázavou.

Smutné loučení s vynikající sezónou

Sobota 15. 3. 2014 # 1. liga – ženy:
Sokol Nusle - VK Hronov 3:0 (18,22,16)


Hronovu po sérii porážek téměř unikla vidina čtvrtého místa. Cesta k němu vedla pouze přes dvě výhry (z toho alespoň jednu tříbodovou) v Praze. Vzhledem k formě z posledních utkání to ovšem vypadalo na „mission impossible“. K utkání neodcestovala stejně jako k většině „venkovních“ duelů Vítová, ostatní hráčky byly trenéru Ševců k dispozici. Základní sestava měla toto složení: Novotná na nahrávce, Hušková a Ševců na smeči, Hrubá s Kukrálovou na bloku, Tučková na postu univerzální hráčky, libero Fulková. Po dobrém úvodu (1:3) předznamenaly další vývoj problémy se zpracováním servisu nuselské Pavlíčkové a domácí se mohly rychle uklidnit (5:3). A jelikož se stejné potíže opakovaly, šlo se k první technické pauze za stavu 8:5. Hronovu se přestalo dařit i v mezihře a nedokázal si připravovat jasné útočné šance. „Mrtvý“ výkon se pokusil oživit trenér Ševců bouří při druhém technickém time-outu (16:8). A skutečně se na lepší časy zablýskalo, když servis Tučkové a především Ševců zatlačil Nusle do hluboké defenzivy a ty žádaly oddech při skóre 20:16. V další výměně úspěšný „pipe“ Tučkové snížil rozdíl na pouhé 3 body. Vzápětí ale přišla černá série v podobě přešlapu při servisu, špatné přihrávky a nedorozumění při útoku středem sítě a první sada byla vyřešena. Ta druhá přinesla opět velmi dobrý úvod ze strany hostí a nadějné vedení 3:6. Velké nedorozumění v další rozehře a následně problémy s přihrávkou i nahrávkou posadily zpět do sedla Nusle (7:6). Hronovský projev v těchto chvílích připomínal spíše čiré zoufalství. Nicméně podařilo se hostím ještě oklepat a po esu Novotné bylo srovnáno (12:12). Po „prasátku“ Huškové rovněž z podání se dokonce Hronov ocitl na chvíli ve vedení. Následovala ale již tradiční série omylů a problémů s přihrávkou. Na nepříznivě ubíhající stav reagoval hronovský trenér sérií střídání, když Huškovou vystřídala Lipovská, Hrubou Klimšová a Novotnou Kultová. Kolaps se podařilo zastavit až při téměř beznadějném skóre 21:15. Při taktické „plachtě“ Ševců ze servisu se podařilo ještě přiblížit na 23:21, ale koncovku si již domácí zkušeně pohlídaly. Do třetího setu došlo k několika změnám v hronovských řadách, Tučková se přesunula na smeč, Lipovská na post univerzální hráčky, na blok nastoupila Klimšová, na nahrávce zůstala střídající Kultová. Ta svým servisem hned na úvod devastovala nuselskou přihrávku a šlo se na time-out za stavu 0:5. Po něm ale domácí odpověděly rovněž kvalitním podáním a rychle stáhly na 5:6. Před první technickou pauzou se hostím ještě podařilo odskočit na 5:8, ale poté již začalo být znovu zle nedobře. Ještě dvakrát se Hronov objevil ve vedení (9:10, 11:12), ale problémy na útoku znamenaly definitivní zlom. Bodíky rychle přibývaly pouze na té domácí straně. Ani taktické střídání Novotné na servis a návrat Huškové rozjetý vlak zastavit nedokázaly. Utkání dospělo k velmi rychlému a zaslouženému konci. Nusle své soupeřky předčily ve všech směrech.

Neděle 16. 3. 2014 # 1. liga – ženy:
Sokol Nusle - VK Hronov 3:0 (22,12,18)


Do odvety trenér Ševců řádně zamíchal se sestavou a ta měla nakonec tuto podobu: Kultová na nahrávce, Lipovská na postu univerzální hráčky, Hušková s Kukrálovou na smeči, Klimšová s Tučkovou na bloku, libero Fulková. Po vyrovnaném úvodu plném zkažených podání se v této činnosti blýskla Kukrálová a bylo z toho nadějné vedení 4:8. Domácí se o trochu déle probouzely a tak Hronov držel svůj náskok. To se bohužel změnilo ve střední části sady, kdy Nusle srovnaly na 13:13. Kukrálová opět přitlačila na podání a tak při druhé technické pauze na tom byly o trochu lépe hosté (14:16), přímý bod z podání Tučkové a útok Huškové posunuly skóre na 16:19. Domácí to ale nezabalily a podání Setínkové dostalo pro změnu do problémů hosty (21:19). V závěru ještě přišlo taktické střídání, kdy Novotná přišla na servis místo Huškové a přímým bodem srovnala stav na 21:21. V další výměně se podařilo domácí smečařce vytlouci hronovský blok, ale Hronov ještě jednou srovnal. Pak ale přišla klíčová chyba, když hostím bylo správně „odpískáno“ špatné postavení. To definitivně přiklonilo misky vah na nuselskou stranu a v posledních dvou výměnách daly domácí pečeť na zisk důležité první sady. I v úvodu druhé byly Hronovačky mírně pozadu, avšak dokázaly ještě srovnat na 5:5. Ale laciné chyby ve hře poslaly hosty zpět dolů (8:5), tento odstup nedoznal významnějších změn až do stavu 12:9. Poté ale Hronovu zkolabovala do té doby obstojně fungující přihrávka a při podání kapitánky Filipkové narostlo skóre na hrozivých 16:9. To ale nebylo všechno a krizi hostí ukončil až poslední míč druhého dějství, nic na jednoznačném průběhu nezměnila ani střídání Novotné za Kultovou na nahrávce a Hrubé za Kukrálovou na blok. Do třetí sady se Tučková přesunula na smeč a Kukrálová na blok, do sestavy se na tentýž post vrátila Hrubá. A úvod byl z hronovské strany velmi nadějný, když Tučková servisem zle provětrala nuselskou přihrávku (1:5). Ale stejně jako v mnoha podobných situacích přišel velmi rychlý obrat, když hostím znovu odešla přihrávka a útok (7:6). Lipovskou nahradila na univerzálu Ševců. Dva přímé body z podání domácí Jeřábkové znamenaly již čtyřbodový rozdíl. Ten se podařilo při servisu Huškové hostím ještě srovnat, ale to bylo poslední vzepětí. Poté se již hronovská hra začala hroutit. Nuselská Setínková servisem posunula stav na 16:13 a jelikož se hosté nedokázaly téměř vůbec ubránit ani útokům domácích z nepřipravených pozic, naděje na zvrat pohasínala (21:16). Závěr se odehrál symbolicky za výrazné převahy kompaktního domácího kolektivu. Ten se po zásluze dvěma hladkými výhrami vyhoupl na konečnou třetí příčku finálové skupiny 1. ligy. Za bojovný a dobrý výkon v obou pražských duelech zaslouží pochvalu pouze libero Fulková. Hronovský výkon měl i vlivem řady zranění v závěru sezóny bohužel klesající tendenci a výsledkem je konečné 5. místo, nic to však nemůže změnit na vysoce pozitivním hodnocení děvčat v první prvoligové sezóně.

Výsledky 11. a 12. kola nadstavbové části 1. ligy žen:

  • Střešovice A - MS Brno 3:1, 3:0
  • Č. Budějovice - Žižkov 3:2, 3:1

Konečná tabulka finálové skupiny:

p. družstvo utkání V P K sety míče body
1. TJ Tatran Střešovice A 20 15 5 0 54:22 1765:1500 48
2. VK Madeta Č.Budějovice 20 15 5 0 53:28 1839:1627 44
3. TJ Sokol Nusle 20 11 9 0 42:44 1821:1813 28
4. VK Moravská Slávia Brno 20 9 11 0 35:44 1657:1743 25
5. VK Hronov 20 7 13 0 27:46 1419:1650 20
6. TJ Sokol Žižkov I 20 3 17 0 25:52 1568:1736 15



Složený reparát

2. liga – muži:
VK Hronov – Sokol Kerhartice 3:0 (15,22,25); 3:2 (-23,19,-13,22,8)

Milan Pelda oslavil 2000 zápasů za VK Hronov
Hronov si chtěl po nečekaném krachu v Malšovicích napravit reputaci v utkáních s dalším týmem bezprostředně ohroženým sestupem. Kerhartice v minulém kole vyšly naprázdno v domácích duelech se Střelicemi a dostaly se tak do těžké situace. Z ní jim mohl pomoci pouze maximální zisk, což při pohledu na tabulku evokovalo pokus o zázrak. Před utkáním se odehrála malá slavnost, když zástupci hronovského oddílu předali drobný dar Milanu Peldovi, který překročil neuvěřitelnou hranici 2 000 odehraných utkání za tento oddíl. Milane, děkujeme a přejeme ještě nějakou tu tisícovku odehraných zápasů. Domácí řady byly tentokrát na rozdíl od minulého týdne takřka kompletní, základní sestava měla tuto podobu: Pelda na nahrávce, Staník s Vaculíkem na smeči, Andrys s Novotným na bloku, Jiránek na postu univerzálního hráče, libero Biško. A Hronov poučen z předchozích nezdarů začal velmi zodpovědně – důrazně v útoku a pozorně v obraně, hosté se nedokázali prosadit (5:0). Po time-outu Kerhartice lehce zkonsolidovaly řady a chvíli se hrálo vyrovnaně (8:3). Po Jiránkově tvrdém podání a nepřesné přihrávce hostí to bylo již 11:4. Na pestrý útok domácích soupeř nedokázal najít účinnou protizbraň a tak nadále ztrácel (16:9). A tlak Hronova nepolevoval, kerhartičtí pod ním chybovali a po jejich útoku do zámezí to již bylo 21:11. Hrozivý rozdíl hosté lehce zkorigovali tříbodovou šňůrou v samém závěru. Identicky jako první, zahájili hosté i druhou sadu, tj. hlubokým spánkem (5:0), následoval jejich oddech. Nicméně po něm přidal Pelda přímý bod z podání a prvního bodu se tak Kerhartice dočkali až za stavu 7:0. Poté ale notně ožili a když se jim podařilo zablokovat Jiránka, bylo to již „jen“ 8:4. V dalším průběhu se nedokázal prosadit na síti jinak výtečný Vaculík a hosté byli na dohled (9:8). Po útoku Vaculíka z třímetrové vzdálenosti přišlo zase odskočení (14:11). Eso kerhartického Enta ale vrátilo vše téměř do rovnováhy (14:13). A po přímém bodu Jakubala již bylo srovnáno (15:15). V dalších výměnách ale na síti skvěle úřadoval Vaculík a především jeho zásluhou se Hronov svým soupeřům vzdálil (21:18). Jiránkovo a Vaculíkovo podání posunulo domácí již na dohled výhře. A to se přes drobné problémy v koncovce stalo skutkem. Úvod třetího setu byl již vyrovnaný, hosté rychle dorovnali drobný hronovský náskok, a protože dobře útočili, ocitli se poprvé v utkání ve vedení (8:9). Úspěšné domácí bloky však vrátily Hronovu náskok (12:10). Hosté zle chybovali v jedné z dalších výměn a ztráceli už 3 body. Kerhartice se však po druhé technické pauze vrátily do hry a využily domácích nepřesností k rychlému srovnání. A co víc, domácí nedokázali kvalitně útočit a ani dva jejich time-outy pád nezastavily (17:21). Vaculíka nahradil na smeči Staník. Až za stavu 19:23 hronovští zmobilizovali své síly a dvě výborné Sommerovy smeče po kvalitním Jiránkově podání jim vrátily naději. Tu po oddechu ještě posílili výbornou obranou a znovu skvělým Sommerovým útokem, který přinesl domácím první mečbol. Tento ani další ještě nedokázali domácí borci ubránit, ale při třetím hosté nezkrotili drtivé Novotného podání a jejich osud byl tak definitivně v prvním duelu zpečetěn.

Odveta byla, jak se později ukázalo, podstatně větší „šichtou“. Základní hronovská sestava byla tato: Martinec na nahrávce, Jiránek na postu univerzálního hráče, Sommer a Staník na smeči, Jakl a Novotný na bloku, libero Biško. Problémům hned od úvodu nic nenasvědčovalo. Hronov hrál opět koncentrovaně a hosté od začátku bodově zaostávali. Domácí si tak do koncovky přinesli pohodový náskok 20:14, ovšem ten je natolik ukolébal, že se dostali vlastními chybami do vážných problémů. V závěru zcela zkolabovali a tak doslova darovali vyhraný set Kerharticím. Těm jejich entuziasmus vydržel až do poloviny sady druhé, kdy držely s domácími krok. Při podání Jiránka Hronov přece jen odskočil na tříbodový rozdíl (17:14). Tento odstup se dlouho příliš neměnil, až v samém závěru dvě dvoubodové minisérie přinesly definitivně klid do domácích řad. Ten byl ovšem zase až příliš velký. Hosté poprvé zabrali ve třetím setu při servisu Kubového a odskočili na 1:5. Pak hronovští na chvíli srovnali krok, ale na přiblížení na menší než dvoubodový odstup to nestačilo. Domácím se nedařilo téměř nic a hosté se rychle vzdalovali. Nic na tomto faktu nezměnilo ani několik střídání na hronovské straně. Za stavu 6:11 nahradil na univerzálu Vaculík Jiránka, při skóre 8:14 na nahrávce Pelda Martince a konečně při již beznadějných 12:20 na bloku Andrys Novotného. V závěru byli domácí v hlubokém útlumu, prohra byla přímo drtivá. Do čtvrtého dějství zůstal jubilant Pelda na nahrávce, Staník se přesunul na pozici univerzálního hráče, Vaculík na smeč, na blok se znovu vrátil Novotný. Vyrovnání se však rodilo doslova v potu tváře. Hronovští byli sice neustále v mírném vedení, o bezpečném náskoku se však hovořit nedalo. To se také projevilo ve střední pasáži, kdy nadšeně bojující hosté pro sebe „urvali“ nepatrný náskok. Pětibodová šňůra při Peldově podání však přece jen jejich snahu utlumila a koncovku si Hronov již pohlídal. Šlo se tedy do tie-breaku. V něm už měl ale od začátku výrazně navrch rozjetý domácí stroj. Vše předznamenala úvodní série znovu při servisu Peldy (4:0). Změna stran probíhala za výrazného vedení Hronova 8:2. To už domácí zkušené borce uklidnilo a ti s přehledem dovedli utkání do vítězného konce. Úspěchy v duelech s Kerharticemi daly nejen zapomenout na malšovický nezdar, ale rovněž definitivně zpečetily vynikající třetí příčku v končícím ročníku druhé ligy. Nic na tom nemohou změnit ani závěrečné duely ve Žďáru nad Sázavou.

Další výsledky 33. a 34. kola:

  • Dvůr - Praga Praha 0:3, 3:2
  • Zruč – Malšovice 0:3, 3:2
  • Střelice – Žďár 0:3, 3:0
  • Č. Třebová – Hrotovice 1:3, 0:3

Tabulka po 34. kole:

p. družstvo utkání V P K sety míče body
1. Sokol Sport V hotel Hrotovice 34 30 4 0 94:25 2877:2405 90
2. TJ Žďár nad Sázavou 34 26 8 0 86:38 2871:2539 77
3. VK Hronov 34 22 12 0 82:53 3071:2928 68
4. TJ Sokol Střelice 34 21 13 0 74:55 2937:2779 61
5. TJ Praga 34 15 19 0 62:73 2895:3016 44
6. VK TAMBOR DK N.L. 34 15 19 0 56:75 2795:2887 41
7. TJ Sokol Česká Třebová II 34 14 20 0 60:73 2877:2949 41
8. TJ Sokol Malšovice 34 12 22 0 52:82 2783:3018 35
9. TJ Sokol Kerhartice 34 9 25 0 46:83 2700:2913 32
10. TJ Jiskra Zruč nad Sázavou 34 6 28 0 37:92 2636:3008 21


KP I – ženy: Slavia Hradec Králové B - VK Hronov B 3:0 (16,19,18); 3:0 (23,17,20)

Konečná tabulka:

p. družstvo utkání V P K sety míče body
1. TJ Červený Kostelec A 36 34 2 0 102:20 2941:2364 101
2. TJ Slavia Hradec Králové B 36 33 3 0 100:18 2851:2146 99
3. TJ Sokol Bílá Třemešná 36 21 15 0 76:62 2989:2896 60
4. TJ Sokol Staré Město - Náchod 36 19 17 0 69:68 2965:2951 54
5. TJ Sokol Hradec Králové 36 17 19 0 60:70 2681:2726 50
6. TJ Jiskra Jaroměř 36 15 21 0 63:77 2967:3030 45
7. VK Hronov B 36 13 23 0 59:77 2849:2994 45
8. SPORT KLUB Náchod A 36 14 22 0 56:81 2862:3050 40
9. TJ Jičín 36 8 28 0 42:93 2670:3126 24
10. TJ Lokomotiva Trutnov 36 6 30 0 33:94 2343:2835 22


KP I – muži: Slavia Hradec Králové B - VK Hronov B 3:1 (16,20,-26,11); 2:3 (-22,15,-20,21,-12)

Konečná tabulka:

p. družstvo utkání V P K sety míče body
1. TJ Slavia Hradec Králové B 28 25 3 0 80:23 2457:2038 74
2. TJ Červený Kostelec A 28 22 6 0 71:28 2331:1986 66
3. TJ Baník Vamberk 28 19 9 0 67:36 2324:2036 58
4. SK Janské Lázně 28 17 11 0 61:41 2284:2196 52
5. TJ Jiskra Jaroměř 28 9 19 0 40:64 2169:2332 29
6. VK Hronov B 28 11 17 0 39:62 2143:2288 28
7. TJ Jičín 28 7 21 0 31:72 2082:2358 20
8. TJ Sokol Bílá Třemešná 28 2 26 0 17:80 1780:2336 9


Příští program

Sobota – 22. 3. 2014

  • TJ Žďár nad Sázavou - VK Hronov A 2. liga – muži

Žádné komentáře:

Okomentovat